Historik

Övik Big Band har spelat oavbrutet sedan 1984 då bandet startades av Leif Holmberg från Mellansels folkhögskola tillsammans med pianisten Alf Häggkvist och ett antal jazzentusiaster från Övik.

Bengt Lindgren och Tage Hellman, är några av de ursprungliga medlemmarna som inte längre är kvar i bandet. Bosse Lundquist och Erik Forsgren är idag de enda medlemmar som varit med på hela resan och fortfarande spelar i trumpetsektionen.

Genom åren har många av ortens musiklärare och glada amatörer passerat genom sektionerna.

Hans Dyrén är den ledare som kämpat längst och efter honom tog först Jonas Nyström över dirigentpinnen och därefter Jonas Öberg, som en mycket uppskattad ledare och inspirationskälla för Övik Big Band. Simon Fransman tog över efter Jonas Öberg. Från 2021 är Martin Zetterlund ny ledare för bandet.

Under bandets första år spelades mest jazz men på senare år har det visat sig att en mer mixad repertoar är det som publiken föredrar. Numera satsar ÖBB på olika teman som t.ex. Schlager, Filmmusik, Elvis, Stevie Wonder etc. I grundrepertoaren finns naturligtvis de flesta av de gamla klassikerna och de kommer gärna fram i samband med beställningsjobb vid bröllopsfester eller danstillställningar.

 

Övik Big Band har jobbat med ett flertal meriterade artister under åren t.ex:

-LaGaylia Frazier

-Emanuel Bagge

-Charlotte Perrelli

-Magnus Bäcklund

-Corey Barksdale

-Jakob Stadell

-Bröderna Rongedal

-Triple & Touch

-Henrik Åberg

-Daniel Lindström

-Putte Wickman

-Roger Pontare

-Johan Norberg

-Frank Ådal

-Ulf Andersson

-Per "Ruskträsk" Johansson

-Meta Roos

-Svante Turesson

-Ulf Johansson Werre

-Göran & Bertil Strandberg

-Claes Jansson

-Nisse Landgren

-Babben Larsson

-Johan Norberg

-Titti Sjöblom

-Ehrling Eliasson

-Lars Erstrand

-Janne Schaffer